blog

Svensk miljöteknik prisad i USA

Det svenska miljöteknikföretaget Rehact tog hem segern i två av fyra kategorier i den stora internationella tävlingen Venture Challenge 2008 i Kalifornien. I hård konkurrens med ett 50-tal tävlingsbidrag från fyra kontinenter belönades Rehact med priserna för bästa miljöinnovation och för bästa samhällsinnovation.

Venture Challenge arrangeras sedan 19 år tillbaka av det ansedda universitetet i San Diego i Kalifornien i samarbete med amerikanska investerare och riskkapitalbolag. Det har aldrig tidigare hänt att ett och samma företag belönats med två priser men i år kunde alltså Rehact lägga beslag på två av de åtråvärda utmärkelserna.
Priset för bästa miljöinnovation, ”Environmental Awareness in Entrepreneurship”, delas ut till det projekt som anses bäst gynna en hållbar utveckling och miljö med minskat resursberoende och, samtidigt, ekonomisk tillväxt.
– Det är extra roligt att få de här utmärkelserna på den amerikanska marknaden, där konkurrensen är stenhård och där det handlar om större investeringar i ett tidigt skede av projekten, säger Svante Bengtsson, VD för Rehact.
Rehact, som startades för tre år sedan, utvecklar och marknadsför ett intelligent klimatsystem för värme, kyla och ventilation. Systemet kan spara upp till 85 procent av driftskostnaderna i till exempel en kontorsfastighet och levererar värme och/eller kyla, allt efter behov. Det ger ett behagligare inomhusklimat med förbättrad luftkvalitet och effektivare ventilation utan drag.
Rehact utsågs nyligen av Världsnaturfonden, WWF, till en av tolv klimatentreprenörer ”med potential att bidra i stor skala till att stoppa klimatförändringarna”.
Rehact finns också med på den lista med särskilt ”heta” svenska miljöteknikföretag som Michael Wood, USA:s Sverigeambassadör, nyligen presenterade för amerikanska riskkapitalister vid en konferens i Boston.

För mer information, kontakta
Svante Bengtsson, Rehact, 0709-56 67 56, svante@rehact.com

Länkar:
www.rehact.se

http://www.wwf.se/climatesolver

Staffan Mastling, Svante Bengtsson och Jerzy Hawranek – grundare av Rehact AB som vann två av fyra möjliga priser i den prestigefyllda tävlingen Venture Challenge i San Diego.

Nya rankningsgrunder för börsbolag

Det är dags att på allvar ranka börsbolagen efter deras klimatpåverkan och deras investeringar i klimatinnovationer. Vilka ratinginstitut kan tänkas göra detta? Storbolagen har en viktig roll i att föra ut våra mest innovativa lösningar på en global marknad.

Stefan